9 september 2010

Ost och mens

Vad är det med ost och stundande mens?
Varje månad, just veckan innan mens köper jag ett halvt kilo ost. Inom ett dygn är den slut. Okej, jag äter inte allt ensam eftersom alla gillar ost här och gläds över att häxan kommer på besök en gång i månaden. Men ändå! Just nu står det en kryddost bakom ryggen på mig. Det ser ut som en råttfamilj varit där och festat.
Vid min hand står ett halvt glas rött.
Jag älskar kombon; stark ost och rödvin.
Torsdagsmys, ja visst!

4 kommentarer:

Amanda sa...

Proteiiiin!
Ger järn.
Till din kropp.
Du behöver!

mia sa...

Amanda, det där med proteiiin som du skrev det stämmer ju bra.

Det är bara det att jag får inte cravings efter ost utan choklad.
Och så kanske det är för fler av er andra som följer Annes blogg.

Men tänk, det finns en förklaring till det med :)

Signalsubstansen serotonin sänks inför mensen, vilket skapar sötsuget.Man vet att många bulimiker producerar för lite av just serotonin, vilket alltså förklarar en del av det oemotståndliga sug de känner, som får dem att hetsäta. Sedan kan man även förvärra detta genom att man äter.

Skälet till att man blir sugen på just sötsaker är att när man äter kolhydrater i större mängd så påverkar det kroppen så att hjärnan kan ta upp mer av aminosyran tryptofan, som behövs i produktionen av serotonin. Kroppens reaktion när något ämne i kroppen är för lågt är att ”skrika” efter det den saknar och såväl lågt blodsocker som lågt serotonin och även alltför lågt kaloriintag totalt sett leder till att kroppen skriker efter just kolhydrater. ”Ju snabbare det är desto bättre” är ungefär vad skriket går ut på och alltså suktar vi efter sötsaker – godis, choklad, glass, kex, bullar eller bröd.

Detta betyder också att det är okej att ge efter för sötsuget i samband med mens, men givetvis är det smart att försöka begränsa intaget så att man inte fullkomligen VRÄKER i sig sötsaker. Gör man det (överdoserar sötsaker alltså) leder det ju till kraftiga blodsockersvängningar som i sin tur ger ytterligare sötsug och så vidare, varpå man kan fastna i en ond cirkel.

Anne sa...

Lyssna på Mia, hon vet!
,)

så egentligen är våra kroppar tusen gånger smartare än våra hjärnor!

Amanda sa...

yup
kroppen vet rätt bra
(ibland)