26 maj 2009

Jag trivs inte i min kropp

Jag har sån kroppsångest igen. Jag är för tjock. Måste gå ner i vikt. Och så fort jag uttalat den sista meningen så brinner helveteshungerelden i magen.
Jag behöver hitta en ny lättare livsstil; inte banta, inga kurer, inga kruseduller, inget tvång, inget späkande- bara en ny sund livvstil som hänger med det dagliga livet, helst lite i skymundan och inte fullt så påtaglig. Förstår ni? Nåt som man bara gör, av bara den nya sunda farten.

Förra gången, innan jag fick barn, när jag var överviktig hittade jag en ny livsstil; hunden. När Nelly kom och tog ut mig på prommisar gick jag ner 12 kilo på ett år. (fläsket ligger än idag i diket vid Hagaparken;) Av att traska en och en halv timme varje morgon. Det ena ledde till det andra; ju mer jag gick desto gladare blev jag och desto mer började jag bry mig om min hälsa och det jag stoppade i munnen.

Nu är jag där igen, faktiskt på exakt samma vikt som då. Innan nedgången. Jag trivs inte med mig själv, men problemet är att jag ibland gör det och då genast lägger jag också om både tankar och kost. Som "äsch, vad fan gör några extra trivselkilon." Eller "om jag får cancer kommer det vara bra med lite fett att ta av".
Helst av allt vill jag äta allt och träna skithårt. Men mitt jobb gör att jag blir sittande mycket, och sen vill jag ju vara med barnen när jag inte jobbar. När jag också borde träna...

Mr T sa idag: Antingen går du ner i vikt eller så slutar du tjata.
Han har så rätt. För det är ju så. Jag måste välja.
Nu känns det som jag står i ett vägskäl och tittar på de två pilarna. Och ta en väg och följa den.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jobbigt det är det där.. Jag skulle gärna ha en hund att ha som promenadskompis... Men fan vill inte ha någon hund som bor här hemma.. Mannen har gett sitt ord på att vi ska försöka med en nr 4 om jag går ner i vikt.. Är det motivation eller vad??

Anonym sa...

Ge dig själv 14 da'r. Byt riset eller pastan mot sallad & grönt, ta en promenad dit du ska istället för att cykla och ta en promenad till parken om du ska jobba vid datorn; mycket skönare att jobba från en parkbänk än hemma på kammaren, eller hur?!
Att gå ner i vikt & ändra livsstil är omöjligt om man inte verkligen bestämmer sig för det, men så här i sommartid är det ju lättare att vara ute & äta mycket grönt jämfört med vintern när kroppen vill ha varm mat...

www.malinrocaahlgren.com sa...

Skaffa en träningsmatta hemma och ligg på golvet framför tv´n eller vad du nu gör på kvällen när ungarna har somnat och kör situps mm. vara med ungarna kan kanske kompbineras i en långpromenad, cykeltur eller annt fysiskt! :)

Anne sa...

Åh vilka suveräna tips ni ger!
Jag är redan på gång, igårkväll tog jag en långpromenad och sen åta jag knäckebröd utan nåt på när suget satte in;)
Jag är ju galen i god mat, det är mitt dilemma. Så min träning är oftast plus minus noll...
Om jag ska bli gravid igen, bör jag gå ner fem kilo i alla fall.
Och sen försöka att inte gå upp så många. 2-10 kg är rekomendationen, för en normalviktig kvinna, att gå upp, visste ni?

Marie sa...

Oj vad jag känner igen mig i det du skriver. Det är så himla svårt att få motivationen att fungera och att hålla i. Sen när man efter en lång arbetsdag kommer hem vill man mysa och leka med barnen och när de sover vill man ha lite mys.
Tyvärr sätter oftast även frosseriet i då. Det är då man måste försöka komma ut och gå en promenad istället. Vissa dagar gör jag det, medans andra skiter jag i det och frossar istället. Kommer du på en lösning, snälla ge även mig den =)

Anonym sa...

Nej, 2-10 kg är INTE en rekommenderad vikt att gå upp för en normalviktig gravid kvinna. Barnet, ammningsreserv, extra vätska, blod mm hamnar runt 12 kg. Vissa går inte upp så mkt, andra mer. GIVETVIS är det inte bra att gå upp för mkt under en graviditet, eftersom risken för havandeskapsförgiftning o diabetes o annat ökar. Men 2 kg, det är helt enkelt inte sant! Vi kvinnor måste skippa vår ångest kring kropp och vikt. Det ska väl handla om hälsa först och främst...sedan är det klart att de flesta vill ha en kropp som de trivs i o som man kan se naken o bli glad över. Men vi måste vara snälla mot oss själva - tänka att vi är värda en bra hälsa och en stark kropp, snarare än smalast vinner. Tänker man hälsa först, att man ska göra det som är bra för en så kommer "det andra" på köpet. Med det andra menar jag bikiniform eller snygga överarmar eller bättre hy eller vad det nu kan vara.
Kram

Anne sa...

Okej anonym, har du också intervjuat flera forskare nyligen, vilka då i så fall?
Och har du fått studieresultat, vilka då?
Okej, det är inte så stor skillnad på 10 och 12 kilo,men går man upp över 15 kilo ökar riskerna ordentligt för både mamman och barnet.

Enna sa...

Jag gick ner 10 kg när jag träffade min kille för 10 år sedan. Vad hände? jag började äta som min kille. Kött, grädde, potatis,sås, kakor, bröd, tomater och lättöl. Ingen diet ingen GI. Bara MÅTTLIGHET. Vi delar en pizza. Man äter vid hunger. Ta ett glas vatten innan du börjar äta. Ta en liten påse godis, liten påse chips. skit i dieter. Vi sportar inte, går en kvällis. Lycka till!! Anne

Anonym sa...

Jag känner exakt som du. Men jag gör det faaan inte. Beror det på att jag inte bryr mig tillräckligt mycket eller?? Men när jag ska ut på nåt skoj eller vara social så önskar jag mig smalare och att iaf bli av med magen. Faaan ska vi göra det ihop eller??

Madde (maddepladder) sa...

2-10 kilo, är det borträknat BARNETS vikt då eller? En nyfödd bebis ska väl helst väga över 2 kilo bara den...